Anne Marie Carl-Nielsen Født 1863 Sønder Stenderup, Danmark; død 1945 København
Anne Marie Carl-Nielsen er Danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvindelige billedhugger. Hun var den første kvinde i verden, der udførte to af fagets mest prestigefyldte opgaver: en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke. Rytterstatuen forestiller Christian den 9. og står på Christiansborg Ridebane og bronzeportene pryder Ribe Domkirke.
Allerede som 12-årig begyndte hun at modellere små figurer og dyr i smør og ler. Anne Marie Carl-Nielsen voksede op på landet og skildrede familiens husdyr i de materialer, hun havde for hånden. Som ung kunstner udstillede hun på Den Nordiske Industri-, Landbrugs og Kunstudstilling i København i 1888, hvor den franske billedhugger Auguste Rodin bemærkede hendes små statuetter af kalve, der var så naturtro at "..de duftede af stald". Året efter repræsenterede hun Danmark på Verdensudstillingen i Paris og vandt en bronzemedalje. Senere modtog hun Thorvaldsen Medaillen, og i næsten 30 år var Kunstakademiets æresbolig hendes hjem.
Anne Marie Carl-Nielsen var i sin samtid anerkendt i Danmark såvel som i udlandet. Alligevel har hun ikke fået den plads i kunsthistorien, som modsvarer hendes vægtige bidrag til dansk kunst.
Anne Marie Carl-Nielsen var gift med komponisten Carl Nielsen, som hun fik tre børn med. Ægteparret var en del af datidens levende kunstneriske miljø på Fuglsang Herregaard, hvor kunstnere og musikere samledes omkring godsejerfrue Bodil de Neergaard, der udover selv at være udøvende sanger, desuden var datter af komponisten Emil Hartmann og søster til maleren Oluf Hartmann.
|
|