Henry van de Velde Født 1863, Antwerpen, Belgien; død 1957 Zürich
Henry van de Velde var arkitekt, designer, maler og forfatter. Han virkede i den tidlige modernisme med dens vision om industriel masseproduktion, men fastholdt selv troen på individualismens og kunsthåndværkets vigtighed.
Han blev uddannet som maler i 1881-85 i Antwerpen og Paris, og blev inspireret af postimpressionisterne Vincent van Gogh og Paul Gauguin og neoimpressionisten Georges Seurat. Senere kom han under indflydelse af symbolisterne og blev medlem af den belgiske malergruppe Les Vingt i 1899.
I 1895 tegnede han et hus med indbo til sin familie inspireret af Art Nouveau-stilens organiske former, og det blev starten på hans store karriere som arkitekt og designer. Han modtog talrige møbelopgaver for Siegfried Bing, som havde et galleri i Paris ved navn L´Art Nouveau og for møbelhuset La Maison Moderne i Paris. I begyndelsen af 1900-tallet blev bredden af hans arbejder større og omfattede nu porcelæn, sølvbestik, metalarbejder, keramik, tapet, bogdesign og tøj.
Fra 1899 til 1917 boede og arbejdede han i Tyskland, hvor han i 1902 tegnede en skole for brugskunst i Weimar, som blev forløber for Bauhaus. Han var endvidere medstifter af Deutscher Werkbund i 1907 og arbejdede bl.a. med porcelæn til Meissen. Fra 1917 arbejdede han hovedsagelig i Holland og Belgien.
|
|