Chaïm Soutine Født Smilovichi, Litauen 1893; død 1943 Paris
Chaïm Soutine er en af den såkaldte Pariserskoles førende og mest særprægede ekspressionister. Han er en kunstner med en usædvanlig livshistorie. Efter opvæksten i dyb fattigdom i en jødisk ortodoks familie i en lille by nær Minsk i Rusland, rejste han i 1913 til Paris i Frankrig. Kunstmetropolen blev hans andet hjem. Soutine sluttede sig ikke til nogen kunstnergruppe, men forblev hele livet en outsider og malede mod strømmen.
Soutine gik sine egne veje. Han dyrkede sit karakteristiske, intenst dirrende maleri og et ekspressivt udtryk, kendetegnet ved forvrængede motiver, flammende farver og en urolig, kraftig linjeføring, der gør hans malerier helt uforlignelige.
Han malede portrætter, stillebener med slagtede dyr og svajende landskaber. Inspirationen hentede han fra de gamle mestre, som han studerede på Louvre. Hans malerier er farveeksplosioner, smukke og voldsomme på samme tid, og indfanger tiden omkring og imellem de to verdenskrige præget af krig, sociale problemer og modsatrettede religiøse og politiske holdninger. Den næsten rå tilgang til figurerne og motiverne vidner om levet liv og emmer af nærvær.
Soutines værk har haft indflydelse langt ind i det 20. århundrede og været en væsentlig inspirationskilde for kunstnere som Francis Bacon, Willem de Kooning og Georg Baselitz.
|
|