NY MODERNISME INDENFOR DANSK ARKITEKTUR OG DESIGN
Først omkring 1930 fik de nye tendenser inden for arkitekturen fat i det danske samfund og de danske arkitekter. Modernismens stil kaldes også for funktionalisme i Danmark.
Arne Jacobsen blev tidligt inspireret af især to modernister, den svenske arkitekt Gunnar Asplund og Le Corbusier. Jacobsens eget hus fra 1929 er med sine kubistiske former tydeligt inspireret af Le Corbusiers arkitekturidealer. I de følgende år tegnede han flere modernistiske villaer til velstående bygherrer i Ordrup og omegn. I begyndelsen af 1930erne var han inspireret af "den hvide stil", som ses i Bellevue Strandbad, Bellevue Teater og boligbebyggelsen Bellavista. Senere i 1930erne fik Jacobsens projekter en mere nordisk tolkning af modernismen.
Vilhelm Lauritzen er en anden meget betydelig arkitekt inden for dansk modernisme. I midten af 1930erne påbegyndte han tegninger til det nye radiohus på Frederiksberg, og et par år efter indledte han arbejdet med Københavns Lufthavns første passagerterminal. Begge bygningsværker er kendetegnet ved raffinerede detaljer og anses for hovedværker i den nordiske funktionalisme og internationale modernisme.
Kaare Klint regnes for at være "den moderne møbelkunsts fader" og hans tanker og ideer om design kom til at præge en hel generation af danske møbeldesignere, bl.a. Finn Juhl. Gennem 1940erne blev Finn Juhl en af sin generations væsentligste og mest originale skikkelser inden for dansk og nordisk møbeldesign.
Poul Henningsen er især kendt for sine blændfrie PH-lampe, der fik guldmedalje på verdensudstillingen i Paris i 1925. Lamperne blev PHs hovedværk som designer.
|
|